Dodijeljen Mini-Metron 2011. Hrvatskog centra u Beču

metron 120511Nagrada se dodjeljuje četvrtu godinu zaredom, a osnovana je s ciljem razvoja svijesti kod mladih gradišćanskih Hrvata za očuvanjem hrvatskog identiteta, kulture i jezika u višejezičnom austrijskom prostoru
Hrvatski centar u Beču svečano je dodijelio godišnju Kulturnu nagradu za mlade naraštaje „Mini-Metron“ za 2011. godinu četvero mladih gradišćanskih Hrvata i Hrvatica koji su svoje diplomske i znanstvene radove posvetili hrvatskim temama.
Predsjednik Hrvatskog centra u Beču Tibor Jugović rekao je da se ova godišnja nagrada dodjeljuje četvrtu godinu zaredom, a osnovana je s ciljem razvoja svijesti kod mladih gradišćanskih Hrvata za očuvanjem hrvatskog identiteta, kulture i jezika u višejezičnom austrijskom prostoru.

Nagrade, odličja od kristalnog stakla, dobili su Velikoborištofac Marin Berlaković, Frankanavka Mihaela Ferčak, Julija Domnanović iz Fileža i Marko Kölbl iz južnogradišćanskih Stinjaka.

Berlaković je nagrađen za svoj diplomski rad na Bečkoj slavistici „100 godina Hrvatskih novina“, Ferčak za temu „Radna migracija gradišćanskih Hrvata u Beč između 1870 i 1945. i utjecaj Beča na Gradišće“, Domnanović za diplomski rad o zakonskim normama za manjine u gradišćanskom školstvu, s posebnim osvrtom na utjecaj stranačke politike na manjinski školski zakon, a Kölbl za zanimljivi rad iz instrumentalne (pjevačke) pedagogije o glazbi gradišćanskih Hrvata i njenom novijem razvitku s posebnim osvrtom na selo Stinjake.

Laudacijo je držao direktor Dvojezične savezne gimnazije u Borti u južnom Gradišću Martin Živković.

Svečanosti je bio nazočan i hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota.

Živković je rekao kako je oduševljen znanstveno-istraživačkim radom nagrađenih iz područja medija, migracija, manjinskog školstva i glazbe.

„Skorim ulaskom Hrvatske u EU hrvatski će jezik dodatno dobiti na značaju od čega će profitirati i gradišćanski Hrvati“, istakao je, dodavši kako priželjkuje da u Dvojezičnoj saveznoj gimnaziji u Borti, koja ove godine obilježava 20. obljetnicu postojanja dođe predavati što je moguće više profesora iz Hrvatske. (Snježana Herek- Večernji list, Foto: Petar Tyran)
Foto : Domnnović, Ferčak, Kölbl, Jugović (predsjednik Hrvatskog centra) i Berlaković

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.