Turizam i prometni razvitak

Razvoj i investicije u turizmu, razvoj maloga poduzetništva u turizmu i ugostiteljstvu, uvjeti obavljanja turističke i ugostiteljske djelatnosti. Razvitak seoskoga turizma i drugih rekreativnih oblika turizma.

Korisni linkovi

Informacije o poticanju razvoja seoskog turizma i mogućnostima financiranja razvoja

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture

Ministarstvo turizma

Programi potpora i kreditiranja seoskog turizma


1. rujna 2017. - Novi brod za hrvatsku Obalnu stražu


25. kolovoza 2017. - Splitska zračna luka u očekivanju 2-milijuntnog putnika


5. lipnja 2017. - U lipnju na snazi sezonski red plovidbe


20. prosinca 2016. - Za javnost otvorena obnovljena tvrđava Svetog Jeronima u Stonu


3. listopada 2016. Mali Lošinj dobio certifikat Top 100 održivih destinacija svijeta


30. rujna 2016. Proslava 25 godina hrvatske neovisnosti u Pečuhu


15. rujna 2016. - Novi letovi u zimskoj sezoni


24. kolovoza 2016. - U Vrbniku otvoren prvi hrvatski vinotel


27. veljače 2016. - Hrvatska na turističkom sajmu u Ottawi


10. prosinca 2015. - Portal Discover Central Dalmatia


27. studenog 2015. - Predstavljen sustav prijave i odjave turista eVisitor


17. studenog 2015. - Očima neustrašivosti kroz hrvatske ljepote: Orlando Duque skočio u  Modru špilju 
Kolumbijac Duque jedan je od najvećih skakače današnjice, ovogodišnji prvak FINA Svjetskog kupa u skokovima u vodu, zatim drugoplasirani u ukupnom poretku Red Bull Cliff Diving Svjetske serije te jedan od pionira samog sporta. Čovjek koji, unatoč tome što je prošle godine napunio 40 godina, i dalje niže uspjehe i testira granice tijela i uma, na Vis je stigao istražiti upravo ljepote koje nadmašuju i najveće visine.  "NIJE uvijek stvar u visini. Nekad je dovoljan samo prostor iznimne, besprijekorne ljepote i uvjerenja u čaroliju življenja", kaže Orlando Duque čekajući trajekt za Vis, otok o kojem je godinama slušao i čitao, a onda ga početkom listopada došao posjetiti i upoznati. VIŠE


13. studeni 2015. - Bijela zastava za Croatia Airlines


29. listopada 2015. - Web burza hotelijerstva


28. kolovoza 2015.Hrvatska dobila najbolji Sheraton na Mediteranu


31. srpnja 2015. - HGSS-ova poruka turistima


2. srpnja 2015. - Helikopterska hitna medicinska pomoć već u kolovozu


23. lipnja 2015.Trajektne karte odsada online
19. lipnja 2015. - Labirint od lavande iznad Rogoznice
9. lipanja 2015. - Predstavljen katalog Ruralni turizam Hrvatske
5. svibanja 2015. - Nove zračne linije Hrvatska - Francuska
23. ožujka 2015. - Aquapark Istralandia nagrađen u Rimu
19. veljače 2015. - Pokrenut portal sa cijenama goriva na svim prodajnim mjestima u Hrvatskoj
29. siječnja 2015. - Germanwings na ljeto uvodi nove linije
12. siječnja 2015. - Zagreb u izboru za najbolju europsku destinaciju 2015.
25. studenoga 2014. - Prvi kongres održivog turizma Neodoljiva Hrvatska
5. studenoga 2014. - Projekti Istra Inspirit i Hrvatska 365 na World Travel Marketu u Londonu
30. listopada 2014. - Biciklom po Dinari
16. listopada 2014. - Dani hrvatskoga turizma u Opatiji
3. lipnja 2014. - Promotivna kampanja HTZ-a
29. svibnja 2014. - Plave zastave za hrvatske plaže i marine
7. svibanja 2014. - Njemačka tvrtka dobila prvu koncesiju na Jadranu
15. travnja 2014. - Osniva se centar koralja na Zlarinu
4. travnja 2014. - Holiday Check Award za osam hrvatskih hotela
13. ožujka 2014. - Predstavljanje novog sustava za upravljanjem zračnim prometom
Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) u Velikoj Gorici predstavit će novi sustav za upravljanje zračnim prometom. Novi sustav je temeljen na najnovijoj verziji COOPANS softvera, čime je Hrvatska dobila jedan od najmodernijih i najsigurnijih sustava za upravljanje zračnim prometom u Europi. Riječ je o projektu vrijednom oko 30 milijuna eura, kojeg HKZP najvećim dijelom financira zajmom Europske banke za obnovu i razvoj. Prelaskom na novi sustav omogućeni su kvalitetniji alati za rad kontrolora zračnog prometa i veća sigurnost zračnog prometa. Novi HKZP-ov sustav instaliran je u Zagrebu i na 4 terminala (Dubrovnik, Pula, Split i Zadar), te uključuje i najsuvremeniji simulator. Predstavljanju sustava će, kako je najavljeno, biti nazočni potpredsjednik Vlade i ministar regionalnogarazvoja i fondova EU Branko Grčić i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. (HRT)

5. ožujka 2014. - Hrvatska na ITB-u u Berlinu
Na najvećoj svjetskoj turističkoj burzi, 48. ITB-u u Berlinu, do 9. ožujka među više od 10.000 izlagača iz oko 200 zemalja svijeta turističku ponudu predstavlja i Hrvatska. Na ITB-u i ove godine, uz brojne izlagače, očekuje se više stotina tisuća posjetitelja, među kojima su brojni turistički profesionalaci iz svijeta, stotinjak ministara turizma i državnih tajnika te nekoliko tisuća novinara zainteresiranih za najnovije trendove u turističkoj i industriji putovanja uoči nove turističke sezone. Nositelj hrvatskog nastupa je Hrvatska turistička zajednica (HTZ) koja predstavlja opću ponudu, dok se pojedinačno predstavlja i 30-ak turističkih tvrtki i zajednica te prijevoznici. Ministar turizma Darko Lorencin zajedno s direktoricom Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić i direktorom njemačkog predstavništva HTZ-a Matom Radićem održat će konferenciju za medije. Lorencin će sudjelovati i na 4. UNWTO-u, ministarskom summitu, te se sastati s generalnim tajnikom Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Talebom Rifaijem i s predstavnicima Odbora za turizam njemačkog Bundestaga, njemačkim turoperatorima i drugima. (HRT)


19. veljače 2014. - Zemlja partner na najvećem turističkom sajmu u Bavarskoj
Hrvatska je zemlja partner na najvećem turističkom sajmu u Bavarskoj f.re.e koji se otvara u Muenchenu, a na kojem do 23. veljače sudjeluje 1.500 izlagača iz više od 50 zemalja svijeta. Nositelj hrvatskog partnerstva i nastupa na sajmu je Hrvatska turistička zajednica koja tradicionalno promiče nacionalnu turističku ponudu na tom sajmu, koji je za hrvatski turizam to važniji ako se zna da je od ukupnog broja njemačkih turista koji dolaze u Hrvatsku njih trećina iz Bavarske. Osim HTZ-a, hrvatski će turizam na sajmu predstavljati i brojne turističke tvrtke i zajednice, HGK te udruge. Na otvorenju sajma sudjelovat će i ministar turizma Darko Lorencin, direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić te brojni drugi hrvatski predstavnici. Na sajmu će posebno biti predstavljen i projekt Pogled u plavo koji promiče Hrvatsku kao ronilačko odredište. (HRT)


11. veljače 2014. - QR kodovima označene 42 lokacije zanimljive turistima
Istraživanje Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske pokazalo je kako najistočniju županiju u velikom broju posjećuju jednodnevni turisti koji žele u kratko vrijeme što više doznati o znamenitostima kraja u kojemu je i vidjeti ono što je najznačajnije i najzanimljivije. Stoga je Turistička zajednica 42 turističke destinacije na području cijele županije označila QR kodovima kojima posjetitelj jednostavno doznaje o znamenitosti pred kojom se nalazi. Naime, QR kodove može očitati svaki mobitel s fotoaparatom i pristupom internetu koji ima instaliranu aplikaciju za čitanje QR kodova. Nekim su uređajima te aplikacije već tvornički instalirane, a za ostale postoji velik izbor besplatnih aplikacija koje se mogu skinuti s interneta i to umnogome olakšava upoznavanje posjetitelja sa zanimljivim destinacijama. U Turističkoj zajednici kažu kako table s QR kodom sadrže informaciju, naziv onoga o čemu QR kod govori, sam QR kod i logo Turističke zajednice. Podsjećaju kako područje Vukovarsko-srijemske županije nije u potpunosti pokriveno besplatnim internetom, a osnovna funkcija QR koda je link na web stranicu, u kod je pretvoren i kratki tekst pa posjetitelj kratku informaciju može dobiti već samim očitanjem QR koda. Kodom su označene sve značajnije destinacije primamljive za turiste poput suvare u Otoku, vinkovačke gimnazije, rodne kuće Lavoslava Ružičke u Vukovaru, muzeja u svim gradovima i mjestima, dvoraca i kurija, starih crkvi, arheoloških nalazišta, spomen-obilježja iz Domovinskog rata u Vukovaru i okolici, srednjovjekovnih i baroknih jezgri u Iloku, Vukovaru, Vinkovcima, ili destinacija za okrjepu u iločkom Starom podrumu i ladanjskom imanju Principovac. (Večernji list)


23. prosinca 2013. - Hrvatski hoteli na popisu Relais & Chateuxa

Veliko priznanje hrvatskim obiteljskim hotelima. Stancija Menegetti iz Bala, hotel Bastion iz Zadra, palača Lešić Dimitri iz Korčule uvršteni su u ponudu udruge "Relais & Chateux", koja okuplja 500-tinjak najboljih svjetskih hotela. Izvrsna je to poslovna prilika, ali i odlična promidžba tih hotela i našega turizma. Vlasnici računaju da će im ona otvoriti nova tržišta, posebice u predsezoni. Doći u ovaj prestižni vodič koji se tiska u 500 tisuća primjeraka i na šest svjetskih jezika nije lako. Uz to što se nalaze na jedinstvenoj prirodnoj ili povijesnoj lokaciji, svim zastupljenim hotelima zajednička je izvrsnost u usluzi i gastro ponudi. Ovo se priznanje uklapa u novi marketinški plan hrvatskog turizma i prezentaciju Hrvatske kao zemlje različitih regija i unikatnih turističkih proizvoda, osobito u luksuznom segmentu, rekao je ministar turizma Darko Lorencin. Iz Ministarstva turizma poručuju da je sljedeći cilj ulazak u Michelinov vodič najboljih restorana. Na tome će intenzivno raditi iduće godine. (HRT)


20. prosinca 2013. - U promet se pušta dionica autoceste Vrgorac - čvor Ploče - Karamatići
U promet se pušta 16 kilometara duga dionica autoceste Vrgorac - čvor Ploče - Karamatići čija je izgradnja stajala milijardu i 700 milijuna kuna. Dionica se gradila čak osam godina. Otvaranjem te dionice, za sada završava izgradnja autoceste A1 koja je najavljivana da će doći do Dubrovnika. Počelo je u kolovozu 2000. kod Bosiljeva. Izgradnja nacionalnog ponosa, od Karlovca do juga ukupno je stajala 24 i pol milijarde kuna, pretvorila se u veliku pljačku i završila uhićenjima. Na kraju će vjerojatno u koncesiju. Svi dijelovi autoceste - od naplatnih kućica do signalizacije - prošli su posljednja ispitivanja. Nova dionica bila je vrlo zahtjevna za gradnju. I vrlo skupa. Projekt je stajao milijardu i 700 milijuna kuna bez PDV-a. Na 19 kilometara autoceste i pet i pol kilometara brze ceste ima osam vijadukata i četiri tunela. Autocesta bi trebala omogućiti brži razvoj nerazvijenih mjesta i općina u zaleđima Metkovića i Ploča. No, mještani ipak prosvjeduju, i to zbog neizgrađenog izlaza na brzu cestu u Karamatićima i nezapošljavanja lokalnog stanovništva. Novi prosvjedi najavljeni su za sutra, jedan sat prije otvorenja. (HRT)


5. studenoga 2013. - Hrvatska treća u EU po povećanju broja putnika u zračnom prometu
Hrvatska je uzela "brončanu medalju", odnosno zauzela treće mjesto, po povećanju broja putnika u zračnom prijevozu u 2012. u odnosu na godinu ranije. Eurostat je objavio podatak kako je prošle godine u (tada) 27 članica EU zrakoplovima prevezeno 827 milijuna putnika što je povećanje od 0,7 posto u odnosu na 2011. godinu, a 10 posto u odnosu na 2009. godinu kada je financijska kriza bila najžešća. U odnosu na godinu prije vrhunca krize, 2008., porast broja putnika je 3,6 posto. Najveći porast broja putnika u 2012. godini imala je Litva (17,6 posto), Estonija (15,5 posto) pa slijedi Hrvatska sa povećanjem od 8,7 posto. Najveći pad broja putnika zabilježile su Slovenija (14,1 posto) i Slovačka (13,5 posto). Najviše putnika u zračnom prometu prošle godine je bilo u Velikoj Britaniji (203 milijuna), Njemačkoj (179 milijuna) i Španjolskoj (160 milijuna) U Hrvatskoj je, prema ovoj statistici, prošle godine prevezeno 5,4 milijuna putnika. Najprometnija zračna luka prošle godine je bio londonski Heathrow sa 70 milijuna putnika, a slijedi ga pariški Charles de Gaulle sa 61 milijunom i frankfurtska zračna luka sa 57 milijuna. Zagrebački Pleso se našao na 103. mjestu sa 2,3 milijuna putnika. (Večernji list)


24. listopada 2013. - Počinju Dani hrvatskog turizma
Tradicionalno godišnje okupljanje turističkih djelatnika, dvodnevni Dani hrvatskog turizma, počinju u Zadru 13. hrvatskim turističkim forumom s okruglim stolom na temu turizma i globalne ekonomske krize. Na Danima se očekuju oko dvije tisuće domaćih i stranih sudionika. Na brojnim skupovima, radionicama i sastancima strukovnih udruga razmatrat će se rezultati ove i planovi za iduću turističku godinu, kao i druge aktualnosti iz turističkog sektora, a najboljim pojedincima, tvrtkama, institucijama i destinacijama dodijelit će godišnje turističke nagrade. Dani hrvatskog turizma održavaju se u organizaciji Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednica, Hrvatske radiotelevizije i Hrvatske gospodarske komore. (HRT)


17. listopada 2013. - Nagrada u Barceloni
Projekt Lijepa naša Sava, koji su 2008. partnerski pokrenuli tadašnje Ministarstvo regionalnoga razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Međunarodna komisija za sliv rijeke Save te Coca-Cola HBC Hrvatska, nagrađen je na svečanosti održanoj u ponedjeljak u Barceloni brončanom statuom Stevie® u kategoriji najboljega europskog programa društvene odgovornosti na desetome natjecanju International Business AwardsSM. To natjecanje svake godine prepoznaje vrhunske komunikacijske inicijative i programe, a projekt Lijepa naša Sava dobio je nagradu među 3300 prijava koje uključuju pojedince i organizacije iz više od 50 država. Dobitnike je u okviru ovogodišnjega izdanja biralo gotovo 300 stručnjaka, dok je nagradu Stevie® u Barceloni preuzela direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC Hrvatska Boška Trbojević. „Ovo priznanje na međunarodnoj razini za nas predstavlja još jednu potvrdu da smo projektom Lijepa naša Sava® učinili velik iskorak u rješavanju pitanja povezanih s očuvanjem vodnoga bogatstva, ali i poticanja kontinentalnoga ekoturizma i neiskorištenih gospodarskih potencijala uz rijeku Savu na temeljima održivosti. Isto je tako prestižna nagrada Stevie® snažan poticaj za nastavak rada na projektima ulaganja u zajednicu“, rekla je Boška Trbojević. Projekt Lijepa naša Sava ove je godine održan šesti put zaredom u svim velikim gradovima uz Savu – Zagrebu, Sisku, Slavonskome Brodu i Županji – a obuhvaćao je različite sadržaje i događanja kojima se građane potiče na povratak rijeci Savi te razvoj ekoturizma i održivoga gospodarstva uz nju. Nakon što su ga prije nekoliko godina prepoznali hrvatski građani i poslovna zajednica, dobio je i nekoliko međunarodnih nagrada. Tako je 2009. osvojio Europsku nagradu za izvrsnost, 2011. počasnu nagradu američkoga časopisa PR News te nagradu CBTour, a 2012. dospio je u završnicu za osvajanje nagrade za izvrsnost Britanskoga instituta za odnose s javnošću (CIPR). Više podataka o projektu Lijepa naša Sava potražite na Facebooku i na mrežnoj stranici www.lijepanasasava.hr


10. listopada 2013. - Nova zračna linija Zagreb-Osijek-Zagreb
Redovita zračna linija Osijek – Zagreb – Osijek uspostavljena je krajem rujna nakon punih 26 godina kao linija koja će se sufinancirati iz Državnog proračuna u iznosu od devet milijuna kuna godišnje prema konceptu obveznosti obavljanja javne usluge zračnog prijevoza (Public Service Obligation – PSO), a u cilju unapređenja gospodarskog i socijalnog razvoja regije koju opslužuje zračna luka. Za očekivati je kako će kontinuirana zračna linija između Osijeka i Zagreba pozitivno utjecati na ekonomski, gospodarski i socijalni razvoj Osijeka, Slavonije i šire regije. Domaći linijski zračni prijevoz na relaciji Osijek – Zagreb – Osijek sljedeće će tri godine obavljati tvrtka Trade Air, koja je taj posao dobila na natječaju. Osijek će sa Zagrebom zimi biti povezan s tri leta tjedno, a ljeti s čak pet povratnih letova tjedno. (Večernji list)


27. rujna 2013. - U Zagrebu 50. opća skupština CER-a
Na 50. općoj skupštini Europske zajednice željezničkih i infrastrukturnih poduzeća (CER), koja se održava u Zagrebu, raspravlja se o aktualnim temama s područja poslovanja i razvoja europskih željeznica. Riječ je o redovnom godišnjem sastanku stotinjak generalnih i izvršnih direktora željezničkih poduzeća, koji se obično održava u Bruxellesu, ali je za 50. generalnu skupštinu kao mjesto održavanja izabran Zagreb, a povod je bio ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Hrvatske željeznice članica su CER-a od 2003., a tri neovisne željezničke tvrtke (HŽ Infrastruktura, HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo) primljene su u članstvo početkom ove godine. Sudionike skupa pozdravio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Rekao je kako je u tijeku investicijski ciklus u željezničkom prometu, početkom studenog vjerovatno će biti potpisan ugovor s domaćim proizvođačem za nabavu 44 nova vlaka za HŽ Putnički prijevoz. CER je organizacija koja već 25 godina zastupa interese svoje 82 članice prilikom donošenja odluka i smjernica u europskim institucijama (Europski parlament, Europska komisija, Vijeće ministara). Interesi CER-a pokrivaju sva područja politike koja mogu potencijalno utjecati na željeznički prijevoz, od planiranja infrastrukture preko usluga putničkog i teretnog prijevoza, javnih usluga, ekologije, istraživanja i razvoja do socijalnog dijaloga. (HRT)


5. rujna 2013. - Novi hostel u Zagrebu
Ime je bilo najteže osmisliti. Za restoran odabrali smo "Šarm" jer ima taj šarmantni rustikalni ugođaj, a hostel se zove "Party" s obzirom na to da je namijenjen uglavnom mladima da se tu mogu opustiti i zabaviti – kazali su Tihomir i Jadranka Boršo, vlasnici hostela "Party" koji je ovih dana službeno otvoren u Heinzelovoj ulici na mjestu na kojem su do prije više od godinu dana boravili beskućnici. Vrpcu je prerezao gradonačelnik Milan Bandić. U hostelu je sedam četverokrevetnih soba, cijena po osobi je 100 kuna, i četiri apartmana koji su 50 kuna skuplji. Imaju osam zaposlenika, uređeno parkiralište za goste te besplatan pristup internetu. – Prvi su nam gosti došli 11. kolovoza i dosad ih je bilo šezdesetak. Britanci, Rumunji, Belgijanci, Iranci... ima ih iz različitih krajeva, a većinom su to mladi do 25 godina – kazala je vlasnica. (Večernji list)


9. svibanj 2013. - Počinje Adriatic boat show
U Šibeniku počinje 5. Adriatic boat show. Novost je što se prvi put održava na šibenskoj rivi. U sklopu sajma tradicionalno se organizira i Nautički forum, a najavljen je i bogat popratni program radi promidžbe Šibenika i njegove regije kao nautičkog središta Jadrana. Nova lokacija u srcu Šibenika donosi niz prednosti za posjetitelje i izlagače; olakšana je logistika, a pristup sajmu za izlagače i posjetitelje puno je lakši. Na šibenskoj rivi i pontonima ove će godine biti izloženo više od 100 novih i rabljenih plovila. Nastup na sajmu potvrdili su mnogi proizvođači nautičke i brodske opreme, a sajam nudi i veliku ponudu jedrilica; nove modele će među ostalima izložiti Jeanneau, Benneteau, Grand Soleil, Salona i Delphia, a bit će predstavljeni i dvotrupci Lagoon. Ponuda uključuje domaće i inozemne proizvođače i zastupnike jahti i motornih plovila, jedrilica i gumenjaka, nautičke opreme, brodskih i vanbrodskih motora, sportske odjeće i obuće, ribolovnog i ronilačkog pribora, rabljenih plovila i opreme te osiguravateljske, leasing i financijske kuće. (HRT)


23. travnja 2013. - Zagreb Wine Gourmet Weekend 2013
Zagreb Wine Gourmet Weekend, međunarodni festival vina i gastronomije, koji se tijekom dva dana održavao u prostorima Gliptoteke HAZU i Centra Kaptol, otvorio je predsjednik Ivo Josipović u društvu ministra turizma Darka Lorencina. Ovaj je festival značajan za razvoj vinarstva, ali i razvoj turizma', poručio je predsjednik Josipović. Ministar Lorencin najavio je kako država planira pružiti veću podršku vinarima i gastronomiji: 'Uloga i vina, ali i gastronomije, nije samo u brojkama. Vino i gastronomija zapravo čine dodanu vrijednost te imaju promotivnu komponentu.' Na ovogodišnjem Zagreb Wine Gourmet Weekendu izlagalo je više od 130 izlagača, a javnosti se predstavlja više od 200 brandova i oko 600 vrsta vina. Sudjeluju najvažniji predstavnici i proizvođači hrvatske vinske scene te gotovo 50 inozemnih vinara. (tportal.hr)


2. travanj 2013. - Novi vizni režim RH
Prihvaćanjem viznog režima EU-a i slijedom Uredbe hrvatske Vlade, od 1. travnja ove godine u Hrvatskoj se i prema svim turistima iz zemalja nečlanica EU-a počinje provoditi klasični vizni režim te će im za ulazak u Hrvatsku biti potrebna viza. Novi vizni režim mogao bi smanjiti broj turista, posebno iz Rusije, Ukrajine i Turske, koji u zadnjih nekoliko godina u Dubrovniku raste. Ministar turizma Darko Lorencin najavio je kako će se izabrati agencije koje će na tim tržištima prikupljati potrebne dokumente za izdavanje hrvatskih viza te na taj način ubrzati procedure, piše Jutarnji list. Iz Ministarstva vanjskih poslova u petak su obavijestili građane kako od 1. travnja (danas svi koji iz hrvatske putuju u Tursku moraju imati vizu, koja se može ishoditi na graničnom prijelazu ili u diplomatsko konzularnim uredima Republike Turske). Opširnije


21. ožujak 2013. - Hrvatska turistička ponuda na sajmovima u Moskvi, Parizu, Goeteborgu i Kijevu
Nakon intenzivnih nastupa na turističkim sajmovima u siječnju, veljači te turističkoj burzi ITB u Berlinu početkom ožujka, HTZ nastavlja s promidžbenim aktivnostima na emitivnim turističkim tržištima, naglašavaju iz HTZ-a. Hrvatska turistička ponuda tako se od 20. do 23. ožujka predstavlja na sajmu MITT u Moskvi, od 21. do 24. ožujka na sajmovima MAP u Parizu te TUR u Goeteborgu, a krajem ožujka, od 27. do 29. ožujka na sajmu UITT u Kijevu. Iz HTZ-a pritom posebno ističu kako će na sajmu MAP u Parizu sudjelovati i predstavnici Turističke zajednice grada Vukovara koji će predstaviti svoj grad u tematskom prostoru sajma pod nazivom "Turizam sjećanja" i svjedočiti o povijesti grada te ratnim stradanjima uz Gaston Bessona, francuskog volontera koji je dvije i pol godine godine branio Vukovar tijekom rata, nakon čega je napisao knjigu "Život na nišanu" posvećenu tragediji Vukovara. Iz HTZ-a najavljuju i kako organizator sajma u švedskom Goeteborgu priređuje i poslovnu radionicu na kojoj će sudjelovati i predstavništvo HTZ-a za Skandinaviju, što je uz nastup na sajmu dodatna prilika za promidžbu naše zemlje organizatorima putovanja. Na tom su sajmu Kvarner i Rab su suizlagači na štandu HTZ-a, a TZ Kvarnera će biti jedan od sponzora charter vlaka koji povezuje Stockholm i Goeteborgu. Vlak je namijenjen isključivo turističkoj branši koja putuju iz glavnog grada Stockholma na turistički sajam TUR u Goeteborgu, a putnicima, među kojima su i novinari i turistički agenti, će se uz ostalo predstaviti kvarnerske atrakcije i mogućnosti izravnog leta iz Stockholma u zračnu luku Rijeka, letovima Ryan Aira, dva puta tjedno u razdoblju od 1. travnja do 25. listopada. (tportal.hr/Hina)


12. ožujka 2013. - Maškovića han obnovit će se novcem EU
Plan obnove turskog konačišta iz 17. stoljeća u zaleđu Pakoštana, poznatijega kao Maškovića han, te plan održivog razvoja mjesta Vrane predstavljeni su 11.03 u hotelu "Adriatic" u Biogradu. U sklopu projekta Ministarstva kulture, financiranog novcem Europske unije iz programa IPA 2009., u tom poznatom spomeniku islamske arhitekture uredit će se sobe za iznajmljivanje, info-mjesto Turističke zajednice općine Pakoštana i Parka prirode Vranskog jezera te zbirka arheoloških nalaza s obližnje templarske gradine. Potkraj ožujka bit će objavljen natječaj za izvođača 2,5 milijuna eura vrijednih radova na Maškovića hanu koji bi, po očekivanjima Ministarstva kulture, trebao potaknuti turistički te poljoprivredni razvoj tog dijela Zadarske županije. Riječ je o prvom projektu za koji je Ministarstvo kulture "povuklo" novac iz europskih fondova. Pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić-Bulatović, rekla je da ministarstvo u financijskoj konstrukciji sudjeluje s 25 posto novca. Svrha projekta, koji je počeo u svibnju 2012., a završava potkraj ožujka 2013., jest gospodarska obnova i razvoj mjesta Vrane. Maškovića han najzapadniji je spomenik turske arhitekture u Europi, a 1644. godine počeo ga je graditi Jusuf Han iz Pakoštana. U sklopu projekta predviđeno je uređenje muzeja s prostorom za predstavljanje tradicionalnih proizvoda i obrta, restoran, kafić i info-punkt te 14 soba i dva apartmana. Projekt također obuhvaća gospodarsku obnovu i razvoj mjesta Vrane i okolnog područja. Usmjeren je na identifikaciju održivog upravljanja kulturnim dobrom Maškovića hana i poboljšanje turističkoga i poljoprivrednoga gospodarskog sektora u Vrani. Glavni cilj tog projekta jest identifikacija i prijedlog održivog načina korištenja Maškovića hana kao poluge za revitalizaciju i pokretanje gospodarskog razvoja turističkih i poljoprivrednih poduzeća na cjelokupnom području naselja Vrane. (Hina)


6. ožujak 2013. - Hrvati na ITB-u u Berlinu
Hrvatski turizam tradicionalno se prezentira na najvećem turističkom sajmu u svijetu, berlinskom ITB-u. Od 6. do 10. ožujka turistička ponuda Hrvatske predstavlja se na štandu nešto većem od dvjesto četvornih metara, a osim opće turističke ponude svoje će programe i destinacije predstaviti i tvrtke te pojedine turističke zajednice. Prvog dana sajma, 6. ožujka, hrvatski turistički predstavnici održat će tiskovnu konferenciju za njemačke novinare, nakon koje će biti predstavnici medija imati priliku degustirati hrvatska vina. Inače, sajam ITB u Berlinu osobito je značajan za hrvatski turizam, jer su njemački turisti naši najbrojniji strani gosti, a sajamski susreti i analize ponajbolji su indikator turističkih trendova i kretanja u sezoni koja slijedi. Stručni sajam čini ITB Berlin najznačajnijom poslovnom platformom za globalnu turističku ponudu. Zadobiti povjerenje Nijemaca, svjetskih putnika broj jedan, cilj je svih svjetskih turističkih odredišta. Prošle godine na sajmu je sudjelovalo gotovo 11.000 izlagača iz 187 zemalja, a tijekom pet dana održavanja zabilježeno je više od 113.000 stručnih posjetitelja. Sa sajma i popratnih događanja izvještavalo je oko 7.000 novinara, a vrijednost ugovornih poslova dosegla je iznos od šest milijardi eura. Sajam ITB Berlin održava se, inače, od 1966. godine (Radmila Kovačević)


20. veljače 2013. - Promocija hrvatskoga turizma u Muenchenu
Hrvatska turistička zajednica (HTZ) predstavit će hrvatski turizam na jednom od najvažnijih njemačkih turističkih sajmova, f.re.e u Muenchenu. Uz HTZ na hrvatskom štandu na sajmu f.re.e kao suizlagači predstavit će se 15-ak turističkih tvrtki iz Hrvatske i Muenchena, među kojima su većinom kamping resorti, s obzirom da taj sajam posebnu pažnju skreće na ponudu kampinga, karavaninga i nautike. Prvog dana sajma, 20. veljače, hrvatski će štand u poslijepodnevnim satima posjetiti najbolji hrvatski skijaši u povijesti Ivica i Janica Kostelić. U sklopu sajma održat će se niz stručnih skupova i radionica iz područja turizma, karavaninga, svijeta mobitela, vodenih sportova, biciklizma i dr., a organizatori najavljuju više od 1.200 izlagača iz 53 zemlje svijeta. Na sajmu će uz direktoricu Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić sudjelovati ministar turizma Veljko Ostojić, koji će održati niz sastanaka s njemačkim partnerima i upravom sajma, s obzirom da će Hrvatska 2104. biti zemlja-partner na sajmu. Sajam završava 24. veljače. (HRT)


14. veljače 2013. - Otvaraju se sajmovi Hotel&Gastroteh i InGA
Na Zagrebačkom velesajmu od 14. do 16. veljače održat će se međunarodni sajmovi Hotel&Gastroteh te InGA. Njihov je cilj uoči turističke sezone na jednom mjestu okupiti i povezati proizvođače, distributere i ostale sudionike sektora hotelijerstva i ugostiteljstva. Sajmovi gastronomije, hotelsko-ugostiteljske opreme i cateringa Hotel&Gastroteh te hrane, pića i gastronomskih inovacija InGA održavaju se peti put zaredom, a okupit će, kako očekuju organizatori, najrelevantnije predstavnike sektora, ugostitelje i hotelijere te proizvođače, trgovce i distributere hotelsko-ugostiteljske opreme, hrane i pića. Pokrovitelj sajmova je Ministarstvo turizma, a među atrakcijama koje će pratiti te sajmove izdvaja se najduža torta u Hrvatskoj (od 20 metara) koju će za humanitarnu akciju izraditi Udruga slastičara Hrvatske. (HRT)


13. veljače 2013. - Dođite na prvi Adria Hotel Forum
13. i 14. veljače u zagrebačkom hotelu Westin započinje prvi Adria Hotel Forum! Tema ovogodišnjeg Foruma su 'Investicije u hotelskoj industriji', a na Forumu će o budućnosti hotelske i turističke industrije razgovarati 27 hrvatskih i međunarodnih panelista na ukupno osam panela. Adria Hotel Forum službeno će otvoriti ministar turizma Republike Hrvatske, Veljko Ostojić. Osim panela, na Forumu će se prezentirati neki od većih investicijskih projekata o kojima se u Hrvatskoj puno priča, a nešto manje zna, te će se održati welcome šou. Drugi dan organiziran je 'speed dating' kako bi se svi sudionici što bolje umrežili obzirom da je suradnja temelj kvalitetnog razvoja. Opširnije


7. veljače 2013. - Hrvatska na sajmu FESPO u Zürichu
Najveći švicarski turistički sajam za odmor i putovanja FESPO 2013 održan je u Zürichu od četvrtka 31. siječnja do nedjelje 3. veljače 2013. Zemlja gost sajma su bili Maledivi, otočna država u Indijskom oceanu, koja se sastoje od oko 1200 otoka grupiranih u 26 atola, među kojima je oko 200 naseljenih, a daljnjih 80 se koristi samo za turizam. U halama 3 i 4 izlagale su europske zemlje, među njima i zemlje Mediterana, i Hrvatska. Zapise perom i kamerom Zvonimira Mitra pogledajte na portalu www.croatia.ch


29. siječnja 2013. - Hrvatska je ove godine glavna nautička destinacija Mediterana
U Düsseldorfu je danas završen 44. međunarodni sajam BOOT koji je kao jedna od najvećih svjetskih nautičkih manifestacija okupio čak 1650 izlagača iz 63 zemlje, među kojima i 16 hrvatskih. Hrvatsku su njemačke strukovne udruge i organizator predstavili kao glavnu ovogodišnju nautičku i ronilačku destinaciju na Mediteranu. U bogatoj ponudi jahti i brodica isticale su se i dvije jedrilice splitske Salone, a među nautičkim tvrtkama hrvatski ACI s mrežom marina i manjih agencija. – Hrvatska je jedan od čarter-favorita na Mediteranu – kazao je Jungmichel Goetz-Ulf, direktor sajma BOOT. (Večernji list)


24. siječnja 2013. - Hrvatska na turističkom sajmu u Ljubljani
U Ljubljani je otvoren tradicionalni vodeći turistički sajam Alpe Adria Turizam i slobodno vrijeme. Na njemu se kao i ranijih godina među 338 turističkih tvrtki iz 15 zemalja predstavlja i Hrvatska sa svojim turističkim destinacijama. Hrvatski turizam i u ovoj sezoni očekuje izvrsne rezultate na slovenskom tržištu, a cilj je ponoviti lanjsku sezonu, kad je iz Slovenije bilo 1,2 milijuna dolazaka i 7,4 milijuna turističkih noćenja, što je dosadašnji rekord, rekao je Goran Blažić, voditelj ureda Hrvatske turističke zajednice u Ljubljani. Sve aktivnosti ove godine što se tiče Slovenije usmjerene su na pojaćanje aktivnosti u predsezoni, kako bi se privuklo više slovenskih gostiju, a u punoj sezoni oni su i inače među najbrojnijim gostima. Ove godine aktivnosti i promocijska djelatnost na slovenskom tržištu usmjerit će se osim na hrvatsku obalu i na kontinentalni turizam koji sve više jača svoje kapacitete. Tako se u Ljubljani na ovom turističkom sajmu predstavlja i Vukovarsko-srijemska županija. Na ovogodišnjem sajmu osim opće ponude predstavit će se hotel Esplanade Zagreb, Valalta Naturist Rovinj, Novasol te Turistička zajednica grada Zagreba i druga odredišta. (HRT)


23. siječnja 2013. - Prijave za Nagradu za inovacije u turizmu CBTour
Rok za prijavu na nagradu, koju je uz niz relevantnih organizacija (Europska poduzetnička mreža, HGK, Hrvatska turistička zajednica, Ministarstvo turizma RH, Grad Zagreb - Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport i Gradski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo) ove godine prepoznao i Institut za turizam uvrstivši "CBTour" u Glavni plan i strategiju razvoja turizma Republike Hrvatske, traje do 15. rujna. Dodjela nagrada održati će se u Zagrebu 27. rujna povodom Svjetskog dana turizma. Također, sukladno natječaju, nagrade se dodjeljuju prijavljenim fizičkim osobama za sljedeća 3 specifična područja: najbolji poslovni plan hrvatskog poslovnog turizma; najbolji kreativni program hrvatskog poslovnog turizma i najbolji marketinški program hrvatskog poslovnog turizma. Obrazac za prijavu nalaze se u prilogu, tekst javnog natječaja možete preuzeti ovdje, dok više informacija o dosadašnjim dobitnicima, konceptu nagrade i povezanim organizacijama možete saznati posjetom stranici www.cbtour.eu.


22. siječnja 2013. - Hrvatska na New York Times Travel Showu
U New Yorku je od 18. do 20. siječnja održan jubilarni, deseti po redu, New York Times Travel Show, najveći turistički sajam u SAD-u na kojem je između 500 izlagača iz svijeta svoju turističku ponudu predstavila i Hrvatska. U organizaciji Predstavništva HTZ-a u New Yorku brojnim turističkim medijima, putničkim agencijama i desecima tisuća Amerikanaca koji su posjetili sajam, tradicionalno smješten u Jacob K. Javits Centru, pružene su sve potrebne informacije za ugodan odmor i putovanja u Hrvatsku. Dan prije sajma u organizaciji Predstavništva HTZ-a u New Yorku, u prostorijama Generalnog konzulata RH, održani su sastanci hrvatskih turističkih predstavnika s američkim organizatorima putovanja. Nakon što je na novogodišnje jutro predstavljena kao hit destinacija tijekom jednog od najgledanijih programa, "Today Show" na TV postaji NBC, Hrvatska se našla i na hit listama ostalih utjecajnih američkih medija. 
Jedne od najtiražnijih američkih dnevnih novina, The New York Times, uvrstile su Stari Grad na Hvaru na listu 46 mjesta koja se moraju posjetiti u 2013., preporučujući putnicima da otkriju ne samo Hvar već i Stari Grad, odnosno mirnije djelove otoka. Istovremeno, jedan od najprestižnijih magazina za putovanja, National Geographic Traveler, u izdanju za veljaču preporučio je Zadar kao jednu od najboljih malih Europskih luka. Hrvatska će takoder, uskoro biti predstavljena i na najgledanijem američkom TV kanalu za putovanja Travel Channel te na utjecajnom edukativnom kanalu PBS-s. (Večernji list)


16. siječnja 2013. - Nerežišća kao centar medicinskog turizma
Prošlog je petka u Bečkom Novom Mjestu hrvatska delegacija nazočila svečanoj primopredaji postrojenja za ubrzavanje čestica i tzv. ionskog izvora, najvažnijih sastavnica austrijskog medicinsko – istraživačkog centra za liječenje tumora MedAustron. Postrojenje je županu Donje Austrije, dr. Erwinu Pröllu predao generalni direktor istraživačkog centra CERN (glavni konzultant projekta) u Švicarskoj, prof. dr. Rolf-Dieter Heuer u prisutnosti austrijskog ministra znanosti i istraživanja prof. dr. Karlheinz Töchterlea. Važnost ovog događaja za Austriju je velika, jer u svijetu postoje ili se grade samo četiri ovakva centra. Naime, revolucionarna metoda liječenja - ionska terapija pokazala se vrlo efikasnom u liječenju pacijenata s izrazito teškim oblicima tumorskih oboljenja. Gostovanje hrvatske delegacije, detaljan obilazak postrojenja te upoznavanje s vodećim osobama projekta i predstavnicima austrijske vlasti dogodilo se posredstvom Medis Investments d.o.o. iz Splita, tvrtke pod upravljanjem Verica Trusta AG, švicarske investicijske kompanije. U delegaciji, koju je okupio načelnik općine Nerežišća Lovro Kuščević, bili su visoki predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja, Instituta Ruđer Bošković, te Splitsko-dalmatinske županije. Posjet hrvatske delegacije MedAustronu organiziran je s ciljem detaljnog upoznavanja s elementima projekta te s izazovima koje bi provedba ovakvog projekta u Hrvatskoj stavila pred državu i lokalnu samoupravu, kao i pred znanstvenu zajednicu u Hrvatskoj. Projekt izgradnje medicinsko – turističkog kompleksa 'Medis Brachia' u Općini Nerežišća na otoku Braču u fazi je izrade idejnih projekata te izračuna obuhvata krupnih infrastrukturnih zahvata koji se ne mogu realizirati bez uske suradnje s nadležnim ministarstvima i javnim poduzećima. Medis Investments želi povećati investiciju u projekt te u 'Medis Brachia' medicinsko-turistički kompleks ukomponirati i centar za liječenje tumora ionskom terapijom poput onoga u austrijskom Bečkom Novom Mjestu. Medicinsko-turistički kompleks 'Medis Brachia' će u tri odvojena područja sadržavati medicinske centre sa odabranim spektrom medicinskih usluga. Kompleks će sadržavati i hotelske kapacitete te druge turističke sadržaje. Osim na korist lokalnom stanovništvu, usluge medicinskog-turističkog kompleksa koristiti će i velik broj klijenata iz inozemstva. Opširnije 


03. listopad 2012. - Meri Matešić nova je direktorica Glavnog ureda HTZ-a
Na sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice za novu direktoricu Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice jednoglasno je izabrana Meri Matešić, dosadašnja direktorica Predstavništva HTZ-a u Londonu. Ministar turizma Veljko Ostojić ustvrdio je kako je u zakonskom roku do 19. rujna 2012. na javni natječaj pristiglo ukupno 14 prijava. Opširnije


18. listopada 2012. - Dani hrvatskoga turizma
U Dubrovniku se okupilo više od tisuću domaćih i stranih turističkih stručnjaka. Počinju Dani hrvatskoga turizma, dvodnevna manifestacija koju organiziraju Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica, Gospodarska komora i HRT. Prvi će put biti predstavljen nacrt strateškog dokumenta hrvatskog turizma, odnosno glavni plan i strategija njegova razvoja. O problematici turizma u hrvatskom gospodarstvu turistički će radnici raspravljati na tradicionalnom susretu s predstavnicima Vlade. Dani hrvatskog turizma počinju tradicionalnim Hrvatskim turističkim forumom na temu Hrvatska u Europi u sklopu kojeg će uz hrvatske govoriti i predstavnici Svjetske turističke organizacije i Europske komisije. (HRT) Opširnije


5. studenoga 2012. - HTZ na World Travel Marketu
Na jednom od najvećih i najvažnijih svjetskih turističkih sajmova World Travel Market (WTM), koji se po 33. put u Londonu održava od 5. do 8. studenoga, među više od pet tisuća izlagača iz oko 200 zemalja svoju turističku ponudu predstavlja i Hrvatska. Nositelj hrvatskog nastupa je Hrvatska turistička zajednica (HTZ) uz koju svoju ponudu predstavljaju i pojedina odredišta te hotelske i druge turističke tvrtke. Uz promociju svi će oni tijekom WTM-a voditi i poslovne razgovore jer je to prije svega poslovni sajam/burza gdje se naznačuju i prvi trendovi za predstojeću turističku godinu. (HRT)


19. studenoga 2012. - Na Kongresu hotelijera o kreativnom hotelijerstvu
Najveći godišnji skup hotelijerske industrije Hrvatske 15. Kongres hotelijera održat će se 21. i 22. studenoga u hotelu Sheraton Zagreb. Kongres se održava pod pokroviteljstvom Odbora za turizam Hrvatskoga sabora i Ministarstva turizma Republike Hrvatske, a uz hotelijere iz zemlje i inozemstva očekuju se brojni gosti iz institucija, predstavnici udruga u turizmu i socijalnih partnera. Kongres se u proteklih 14 godina profilirao u centralno mjesto izmjenjivanja znanja i iskustava unutar sektora. U okviru ovogodišnjeg kongresa obilježit će se 20. obljetnica osnivanja Hrvatske udruge hotelijera. Opširnije


7. prosinca 2012. - U Opatiji počinju dani čokolade 
Ovaj vikend u Opatiji se održavaju Dani čokolade. Na opatijskoj Ljetnoj pozornici bit će predstavljene, moći će se kušati i kupiti čokoladne delicije raznih proizvođača, a u hotelima i ugostiteljskim objektima bit će ponuđena jela i pića od čokolade. Za posjetitelje će biti priređene čokoladne radionice, zabavni programi te čokoladne masaže. Najavljeni su svečano rezanje torte 'Lungomare', oslikavanje lica djece i čokoladni disko te predstave za djecu. Održat će se škola spravljanja slastica, radionica o izradi čokoladnih delicija ukrašenih zlatom, izložba čokoladnih jaslica, radionica kreativnog pisanja za djecu i radionica o nastanku čokolade. Dani čokolade dio su projekta 'Zima u Opatiji', koji je počeo 1. prosinca 'Ledenom čarolijom', tj. otvorenjem klizališta i Božićnim sajmom. 'Zima u Opatiji' obuhvaća više događaja do 1. ožujka 2013., a ostvarit će se u suradnji Festivala Opatije, Turističke zajednice grada Opatije i Hrvatskog muzeja turizma. (HRT)


11. prosinca 2012. - Turoperatori za 2013. stavili su nas ispred svih europskih zemalja
Taj pomak u oglašavanju vidi se već pri samom pogledu na naslovnice visokotiražnih kataloga tih megaagencija, koji Hrvatsku pozicioniraju ispred svih drugih mediteranskih zemalja. “Hrvatska - nova zvijezda Mediterana”, “Otkriće Mediterana”, “Kontinentalna hit-destinacija u Europi” - samo su neki od naslova u turističkim katalozima prestižnih turoperatora poput TUI-ja, Thomasa Cooka, ADAC-a i drugih. Još je važniji potez svjetskih turoperatora izdvajanje Hrvatske iz grupe istočnoeuropskih, ali i drugih europskih zemalja, u prvi plan. Do prije godinu dana njemački su turoperatorski divovi poput TUI-ja i Neckermanna na naslovnicama svojih kataloga Hrvatsku svrstavali i predstavljali u skupini istočne Europe, a sada na njima pišu Kroatien & Osteuropa (Hrvatska & Istočna Europa). Najutjecajniji britanski i jedan od najvećih svjetskih turoperatora Thomas Cook otišao je i korak dalje, pa je cijeli jedan katalog od 246 stranica posvetio samo Italiji i Hrvatskoj. Hrvatsku je ponovno počeo otkrivati i prestižni njemački ADAC. U novom katalogu odmah iza talijanskih destinacija predstavlja hrvatske, a tek onda francuske i španjolske. Da Hrvatska nakon 20-ak godina blagog rasta odjednom velikom brzinom izbija na čelo turističkih destinacija Europe i svijeta, dokazuje i potez njemačkog turoperatora FTI, koji je odlučio ove godine otvoriti sjedište u našoj zemlji. (Jutarnji list)


 

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.