Grade Muzej Moravskih Hrvata

Uz adaptiranje zgrade Hrvatskoga doma u Frelištofu, sprema se i izložba kojom će dokumentirati život ove hrvatske narodne grupe koja je živjela u selima Frielištof, Dobro Polje i Nova Prerava

U Frielištofu u Češkoj, bivšem hrvatskom selu u južnoj Moravi, napreduje gradnja muzeja Moravskih Hrvata. Uz adaptiranje zgrade Hrvatskoga doma u Frelištofu, sprema se i izložba kojom će dokumentirati život ove hrvatske narodne grupe koja je živjela u selima Frielištof, Dobro Polje i Nova Prerava.
Potpredsjednica Saveza građana hrvatske narodnosti u Českoj, 33-godišnja Lenka Koprivova je rekla da u Moravskoj 100-ak ljudi govori hrvatski jezik. Mlađi hrvatski razumiju, ali se njime svakodnevno ne služe.
U novi muzej Hrvati su investirali osam milijuna kruna ili oko 310.000 eura, a projekt financira Republika Češka.
Moravske Hrvate 1948. je komunistička vlast raselila po 118 čeških sela, tako da su izgubili temelj za daljnji narodnosni opstanak. Savez građana hrvatske narodnosti u Češkoj danas skrbi za održanje i dokumentiranje kulture Moravskih Hrvata.
Nedavno je izašla knjižica „Tri bisera“ u kojoj se opisuje kultura, nošnje i običaje Moravskih Hrvata u Frielištofu, Dobrom Polju i Novoj Preravi. Objelodanjeni su napisi Aloisa Maleca, svećenika u Frielištofu, nastali od 1898. do 1910.
(Hrvatska redakcija ORF-a)

  

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.