Uspostavljena hitna helikopterska služba u Hrvatskoj

HHMS je pilot-projekt Ministarstva zdravlja, u potpunosti financiran iz Svjetske banke, koji hrvatskim pacijentima osigurava visokokvalitetnu i dostupnu zdravstvenu uslugu na razini standarda Europske unije. Riječ je o deset educiranih timova medicinskih djelatnika i dva helikoptera, opremljena kao manje jedinice intenzivne njege, koji su stacionirani na Krku i na Braču

Već prvog dana od uspostavljanja hitne helikopterske medicinske službe (HHMS), uspješno je realizirana prva intervencija u Republici Hrvatskoj. Pacijent nastradao u prometnoj nesreći na otoku Cresu, u manje je od sat vremena hospitaliziran u Kliničko-bolničkom centru Rijeka, a njegovo je liječenje započelo u helikopteru.
“Medicinska prijavno-dojavna jedinica Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije izvrsno je komunicirala sa svojim medicinskim timom u helikopteru, kao i zemaljskim timom te uspješno koordinirala cijelu intervenciju. S obzirom na po život opasne ozljede, najvažnije je da je pacijent u iznimno brzom vremenu s terena stigao u bolnicu te je odmah po dolasku prebačen u operacijsku salu”, poručila je Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.
Od trenutka kada je HHMS zaprimio poziv do trenutka predaje pacijenta u KBC Rijeku prošlo je ukupno 55 minuta, što je veliki napredak u odnosu na dosadašnju praksu, kada se za ovakve slučajeve koristio nenamjenski vojni helikopter bez adekvatnih timova za zbrinjavanje unesrećenih.
Ministar zdravlja Siniša Varga još jednom je istaknuo važnost ovog projekta u sveobuhvatnoj reformi zdravstvenog sustava, čiji je cilj kvalitetnija zdravstvena usluga dostupna svim građanima Republike Hrvatske.
“Hitna helikopterska medicinska služba po prvi put stavlja u ravnopravan položaj naše građane koji žive na otocima i u prometno slabije povezanim ruralnim sredinama, ali i građane cijele Hrvatske u odnosu na susjede u Europskoj uniji. Već prvog dana ovog pilot projekta vidimo konkretne koristi za građane Hrvatske, ali i turiste, što je dodatna potvrda važnosti trajne uspostave HHMS-a u Hrvatskoj”, zaključio je ministar Varga.
HHMS je pilot-projekt Ministarstva zdravlja, u potpunosti financiran iz Svjetske banke, koji hrvatskim pacijentima osigurava visokokvalitetnu i dostupnu zdravstvenu uslugu na razini standarda Europske unije. Riječ je o deset educiranih timova medicinskih djelatnika i dva helikoptera, opremljena kao manje jedinice intenzivne njege, koji su stacionirani na Krku i na Braču.
Helikopteri za ove specijalne namjene, za razliku od transportnih, mogu slijetati na različite, manje površine bliže pacijentu, što olakšava pristup pacijentu i dodatno skraćuje prijevoz do bolnice.
To je osobito značajno kod stanja kao što su srčani i moždani udar, kada ishod liječenja tih pacijenata direktno ovisi o što bržem zbrinjavanju unutar „zlatnog sata“. Isto vrijedi i za teške ozljede, kritična stanja, prometne nesreće pri velikim brzinama koje do sada nismo primarno zbrinjavali helikopterom zbog nemogućnosti da brzo dođu do takvih bolesnika.
(Net.hr)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.