Matoševa kuća u Tovarniku pred otvorenjem

Kuća bi trebala biti otvorena na 145. obljetnicu književnikova rođenja, 13. lipnja

Rodna kuća hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša u Tovarniku, koja se godinama obnavlja, mogla bi biti predana na korištenje javnosti.

Matoševu rodnu kuću u ponedjeljak, 15. svibnja je obišla i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac koju je s pojedinostima projekta obnove i izgradnje spomen-kuće upoznao predsjednik Društva Antuna Gustava Matoša Željko Anić, navodi se u priopćenju Društva te dodaje kako je ministrica Žalac izrazila zadovoljstvo s dosad izvedenim radovima, osobito kulturno-turističkim, obrazovnim i znanstvenim potencijalima Kuće Antuna Gustava Matoša - kulturnog centra u Tovarniku.

"Načelno je dogovoreno da će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije pružiti podršku nastojanjima Društva Antuna Gustava Matoša da Matoševa rodna kuća bude otvorena na 145. obljetnicu književnikova rođenja, 13. lipnja 2018.", ističe se i napominje kako idejno rješenje izložbe stalnog spomen-postava Matoševe rodne kuće i njegov temeljni koncept proizlaze iz potrebe da se na najbolji način prikaže veliko bogatstvo hrvatske književnosti i kulture kroz ostavštinu toga, jednog od najvećih hrvatskih književnika. Projekt rekonstrukcije rodne kuće hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša (Tovarnik, 13. lipnja 1873. - Zagreb, 17. ožujka 1914.) u selu Tovarniku, nedaleko državne granice sa Srbijom, započeo je još 2008. godine, a zbog nedostatka novca obnova i rekonstrukcija još uvijek traju.
(Hina)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.