Nagrađena tri hrvatska filma

Prvu nagradu koju u međunarodnoj konkurenciji dodjeljuje žiri Ministarstva za obitelj, djecu, mlade, kulturu i sport savezne države Sjeverne Rajne-Vestfalije osvojio je Boris Poljak za svoj dokumentarni film Oni samo dolaze i odlaze 

Dodjelom nagrada 16. svibnja je završen 63. Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhausenu. U bogatoj konkurenciji koja je ove godine uključivala petstotinjak filmova, nagrade su osvojila tri hrvatska filma: 'Oni samo dolaze i odlaze' Borisa Poljaka u međunarodnom natjecateljskom programu te 'U plavetnilo' Antonete Alamat Kusijanović i manjinska hrvatska koprodukcija 'Dobro utrošeno poslijepodne' Martina Turka u natjecateljskom programu za djecu i mlade.

Nagradu koju u međunarodnoj konkurenciji dodjeljuje žiri Ministarstva za obitelj, djecu, mlade, kulturu i sport savezne države Sjeverne Rajne-Vestfalije osvojio je Boris Poljak za svoj dokumentarni film Oni samo dolaze i odlaze. Uručena mu je prva nagrada, koja uključuje i 5 000 eura.

Nagrada Mladog žirija dodijeljena je kratkometražnom igranom filmu U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović, a novčani dio nagrade iznosi 1 000 eura.

Promotivnu 'evo' nagradu Dječjeg žirija (evo Promotional Award of the Children's Jury) i 1 000 eura, također u programu za djecu i mlade, osvojila je manjinska hrvatska koprodukcija, igrani film Dobro utrošeno poslijepodne. Uradak Martina Turka impresionirao je žiri jer film pokazuje kako se ispravno ponašati i da su neke stvari u životu važnije od novca.

Festival se održao od 11. do 16. svibnja, a ove godine prikazano je više od 500 filmova iz 58 zemalja te je na popratnim programima sudjelovalo više od 1.100 filmskih radnika. Više o festivalu i potpun popis nagrada možete pronaći na ovoj poveznici.
(HAVC)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.