Hrvatski rudari iz Coober Pedyja

Vodstvo Hrvatskog kluba na čelu s Julijom Durlin-Tisina, Franjom i Marijom Novosel, Lukom Alavijom i drugima priredilo je veleposlaniku Kušenu iznimno lijep doček

Veleposlanik dr. Damir Kušen posjetio je polovicom lipnja hrvatsku zajednicu u Coober Pedyju, gradiću smještenom 845 km sjeverno od Adelaidea u Južnoj Australiji. To malo rudarsko mjesto, duboko unutar pustinje, razvilo se nakon 1915., kada je ondje pronađen poludragi kamen opal. To je privuklo tisuće migranata te profiliralo mjesto kao svjetski centar opala.

Mala hrvatska zajednica uglavnom se bavi rudarstvom i živi u teškim uvjetima, budući ljetne temperature prelaze i 40 stupnjeva Celzija. Zbog toga mnogi mještani žive u «dugouts», odnosno podzemnim kućama. Hrvatska zajednica izgradila je i veliki Hrvatski dom i katoličku crkvu ukopanu u stijenu, koja je danas jedna od vodećih turističkih atrakcija.

Vodstvo Hrvatskog kluba na čelu s Julijom Durlin-Tisina, Franjom i Marijom Novosel, Lukom Alavijom i drugima priredilo je veleposlaniku Kušenu iznimno lijep doček, budući ih je posljednji hrvatski veleposlanik posjetio još prije 20 -tak godina.

Upoznali su ga sa svojim specifičnim načinom života i rada u rudniku, te predstavili dosadašnja postignuća hrvatske zajednice u tom gradu, kako u biznisu, tako i u sportu i kulturi.

Veleposlanik je posjetio i gradonačelnicu Coober Pedyja Michelle Provatidis koja je ukazala na značajnu ulogu hrvatske zajednice u izgradnji Coober Pedyja.
(au.mvep.hr)

  

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.