Književna večer uoči proslave Dužijance

Večer će biti posvećena životu i djelu kulturnog djelatnika, književnika i glazbenika dr. Josipa Andrića

Katoličko društvo „Ivan Antunović“ priređuje književnu večer uoči Dužijance 2017. koja će biti posvećena životu i djelu kulturnog djelatnika, književnika i glazbenika dr. Josipa Andrića.
Književna večer će biti održana u četvrtak, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati, u prostorijama HKC „Bunjevačko kolo“, na adresi Preradovićeva 4 u Subotici.
Josip Andrić (Bukin, 14. III. 1894. – Zagreb, 7. XII. 1967.) bio je pripovjedač, publicist, glazbenik i jezikoslovac. Školovao se u Bukinu, Moroviću, a u Slavonskoj Požegi maturirao je u gimnaziji i privatno učioglazbu. Studij prava pohađao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao. Studij trgovine i glazbenu izobrazbu nastavio je u Pragu, a skolastičku filozofiju i slavistiku izučavao je u Innsbrucku.
Od 1921. do 1946. glavni je urednik katoličke nakladničke kuće Hrvatsko književno društvo sv. Jeronima u Zagrebu. Bio je pokretač i urednik nekoliko glasila, zbornika i kalendara katoličke provenijencije. Autor je pjesama, pripovijedaka i romana tematski vezanih uz folklornu građu Hrvata u Bačkoj i Srijemu. Napisao je nekoliko proznih djela, putopisa i životopisa, a pisao je i o gospodarskim temama.
Cijeloga se života bavio glazbom na melografskom, kritičarskom, glazbeno-publicističkom i skladateljskom području. Skladao je za tamburaški orkestar te za različite komorne i orkestralne sastave. Najpoznatija njegova skladba je opera Dužijanca, prema vlastitu libretu.
Sudjelovao je u podizanju oltara bl. Nikoli Taveliću u Jeruzalemu, a sudjelovao je i na Svjetskoj izložbi katoličkoga tiska u Vatikanu 1936.
Bio je član mnogobrojnih kulturnih društava i ustanova te suosnivač i predsjednik Društva bačkih Hrvata u Zagrebu. Papa Pavao VI. odlikovao ga je 1964. godine za književni i organizacijski rad.
(ZKVH)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.