Splitska zračna luka u očekivanju 2-milijuntnog putnika

Zračna luka Split nastavlja ove godine bilježiti dobre rezultate s porastima broja putnika te tijekom dana očekuje svog 2-milijuntog putnika, što je otprilike mjesec dana ranije nego prošle godine
Splitska zračna luka od početka ove godine svaki je mjesec do kolovoza bilježila poraste broja putnika u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Do kraja srpnja ove godine imala je ukupno više od 1,5 milijuna putnika, od čega ih je samo u srpnju bilo nešto više od 657 tisuća odnosno otprilike 112 tisuća više nego u lanjskom srpnju, pokazuju statistički podaci sa internetskih stranica te luke.

'Ako sve bude prema planu, trebali bi dočekati ovogodišnjeg 2-milijuntnog putnika, što je gotovo mjesec dana ranije nego prošle godine', naglasio je za Hinu Davor Cvitanović iz splitske zračne luke. Iznio je i podatke da u tu luku slijeće 60 zrakoplovnih kompanija, koje povezuju Split sa 105 različitih destinacija svijeta.

Ta je zračna luka prošlu godinu završila s ukupno gotovo 2,3 milijuna putnika, a prvi puta u svojoj dugoj povijesti 2-milijuntnog putnika dobila je krajem rujna prošle godine.

Statistički podaci pokazuju i da je splitska zračna u zadnjih pet godina svake godine imala porast broja putnika, odnosno od njih 1,6 milijuna u 2013. dosegnula je oko 2,3 milijuna prošle godine, dok ih ove godine, kako su ranije iz te luke najavljivali, očekuju oko 2,5 milijuna.

Cvitanović je potvrdio da će iduće godine u ljetnom redu letenja, odnosno od kraja svibnja niskotarifni zračni prijevoznik airBaltic izravnim letovima dva puta tjedno povezivati Split s glavnim gradom Latvije Rigom.

AirBaltic je latvijski low-cost zračni prijevoznik, koji s flotom od 30 zrakoplova povezuje 60-ak odredišta diljem svijeta, a u prvoj polovini ove godine je prevezao nešto više od 1,5 milijuna putnika.

Inače, ta zračna luka jučer je obilježila i svoj dan koji se veže za njenog zaštitnika svetog Bartola.
(V. P. P./Hina; Foto: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.