Međunarodni susret čuvara hrvatske etno-baštine

Filderstadt, 14. listopada

HMI je pokrovitelj manifestacije, uz rukovoditeljicu Odjela za kulturu, koja će i aktivno sudjelovati na smotri u prosudbenoj komisiji na dodjeli zahvalnica, diploma i nagrada najboljim folklornim ansamblima i najljepšim djevojkama

I ove godine nastavlja se tradicija organiziranja međunarodne smotre hrvatskog folklora u organizaciji Folklornog društva „Ruža“ i pod okriljem Hrvatske katoličke zajednice „Kraljica mira“ iz Filderstadta. Ovo je 5. po redu međunarodni susret čuvara hrvatske etno baštine koji promiče hrvatsku tradicijsku folklornu baštinu te okuplja i povezuje hrvatske folklorne skupine iz Njemačke, Hrvatske te drugih zemalja Europske unije. Svoj dolazak najavila su kulturno-umjetnička društva Delovi, Zdenac, Vrila, Horvati, Mak, Magdalena, Plavi Dunav, Don Josip Kokorić, Tin, Dijaskorak, Tomislav, Fala, budućnost, Mannheim, Vila Velebita, Ruža, Šartovac i dr. A osim smotre hrvatskog izvornog folklora te folklornog stvaralaštva birat će se i najljepša djevojka u hrvatskoj narodnoj nošnji, a pobjednica će moći izravno sudjelovati i u izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske koji se održava sljedećeg ljeta u Tomislavgradu.
Hrvatska matica iseljenika uključila se ovu manifestaciju kao pokrovitelj, uz rukovoditeljicu Odjela za kulturu, mr. sc. Snježanu Jurišić, koja će i aktivno sudjelovati na smotri u prosudbenoj komisiji na dodjeli zahvalnica, diploma i nagrada najboljim folklornim ansamblima i najljepšim djevojkama.
Hrvatska matica iseljenika podupire kulturne programe koji su značajni za naše iseljenike radi očuvanja hrvatske tradicijske kulture i jačanja etničkog identiteta u hrvatskome iseljeništvu i među pripadnicima hrvatskih zajednica, a s ciljem boljeg povezivanja iseljeničke zajednice s Republikom Hrvatskom.

Tekst: Snježana Jurišić

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.