Srijedom u Matici: Katarina Abović Oyarzun

Katarina Abović Oyarzun, čileanska slikarica koja pripada četvrtoj generaciji hrvatskih useljenikaU zanimljivom razgovoru, koji je vodila Ljerka Galic, upoznali smo čileansku slikaricu koja pripada četvrtoj generaciji hrvatskih useljenika. Tijekom boravka u Zagrebu u Matici je imala radni prostor, gdje je svakodnevno neumorno slikala

 Nakon ljetne stanke, u HMI-u je održana prva jesenja i zadnja ovogodišnja tribina. Na njoj smo 7. studenoga ugostili i predstavili Katarinu Abović  Oyarzun, čileansku slikaricu koja pripada četvrtoj generaciji hrvatskih useljenika.

 


Ljerka Galic i Katarina AbovićDruženju s Katarinom, jednom od dosad najmlađih sudionica, nazočili su stalni posjetitelji i gosti ovog Matičina projekta. U jednosatnom zanimljivom razgovoru, koji je kao i uvijek vodila Ljerka Galic, upoznali smo našu gošću i doznali ponešto o njezinim korijenima, ali i uvjerili se u to kako je uspješno savladala hrvatski jezik. Hrvatski identitet u obitelji sačuvao se kroz obiteljske priče, a ljubav prema Hrvatskoj prenio joj je otac Nicolas.
Katarinin pradjed je iz Boke kotorske stigao u Čile 1914. a prabaka iz Slanog 1918. Upoznali su se čileanskom gradu Antofagasti, a zasnovali obitelj u Valparaisu. Katarina je rođena je u Santiagu 1988., gdje je na Katoličkom sveučilištu završila studij vizualnih umjetnosti, a potom na Sveučilištu “Gabriela Mistral” i postdiplomski iz umjetničke pedagogije. Izlagala je na skupnim izložbama u Antofagasti i Santiagu, a od početka ove godine boravi u Hrvatskoj zahvaljujući stipendiji za učenje hrvatskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.


Publika je pozorno pratila posljednju ovogodišnju tribinu Tijekom boravka u Zagrebu u Matici je imala radni prostor, gdje je svakodnevno neumorno slikala. Slike koje je naslikala u Zagrebu i one iz Čilea javnosti će biti predstavljene na izložba njenih radova ”Dvije domovine - Dos patrias” koja se otvara u četvrtak, 8. studenoga u Hrvatskoj matici iseljenika.

 

Tekst: Željka Lešić
Fotografije: Snježana Radoš

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.