Sporazum o suradnji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Sveučilišta u Zagrebu

Zvonko Milas, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske i prof.dr.sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu potpisali su 1. ožujka Sporazum o suradnji u području obrazovanja i znanosti.

„Sporazumom se uspostavlja suradnja između Sveučilišta u Zagrebu i Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske radi razvijanja studijskih programa te integracije i jačanja hrvatskoga zajedništva“, rekao je državni tajnik Milas i dodao da se potpisanim sporazumom potiče i povratak Hrvata u domovinu te se pozitivno djeluje na ostanak mladih, a time se dugoročno jača demografski, gospodarski i opći napredak hrvatskoga društva.

U cilju daljnjeg unaprjeđenja odnosa između Republike Hrvatske i Hrvata izvan Republike Hrvatske, državni tajnik Milas pozvao je i druga hrvatska sveučilišta na suradnju.

„Sporazum omogućuje promicanje očuvanja, jačanje i razvoj obrazovnoga i znanstvenoga napretka Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata izvan Hrvatske“, rekao je rektor Boras i dodao kako je Sporazum prigoda za ostvarenje jače suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske na području obrazovanja i znanosti.

Sporazum o međusobnoj suradnji, između ostalog, obuhvaća razvijanje studijskih programa s ciljem integracije i jačanja zajedništva Hrvata izvan domovinske Hrvatske, poticanje znanstveno-istraživačkog rada na temu hrvatskog iseljeništva, hrvatske manjine te Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao i migracijskih trendova, poticanje donošenja upisnih kvota za Hrvate izvan Republike Hrvatske te osmišljavanje i podupiranje projekata razmjene studenta, pripadnika hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske.
(www.hrvatiizvanrh.hr)

VIDEO

 
Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.