Učenici iz Preloga i Serdahela u posjetu Matici

Na čitateljsku šetnju Zagrebom uoči Noći knjige Matica je pozvala nagrađene osnovnoškolce i njihove profesorice

Na čitateljsku šetnju Zagrebom uoči Noći knjige Matica je pozvala nagrađene osnovnoškolce i njihove profesorice.

U sunčano prijepodne , 21. travnja, profesorice Margit Mirić i Mária Tislérné Biskopics s učenicama OŠ Draškovec iz Preloga u Hrvatskoj i HOŠ Katarina Zrinski iz Serdahela u Mađarskoj nazočile su zajedno sa svojim zagrebačkim domaćinima otvaranju Noći knjige u NSK.
Posjet je potom nastavljen razgledavanjem Knjižnice i upoznavanje sa Zbirkom muzikalija.

Po povratku i ručku u Hrvatskoj matici iseljenika, uslijedilo je čitanje učeničkih radova i razmjena darova. Ravnateljica HMI-ja Mirjana Ana-Maria Piskulić darovala je učenicima Matičina izdanja a zauzvrat dobila školski list „Draško“ s posvetom učenica.

Sljedeća stanica poučne šetnje Zagrebom bila im je i palača Hrvatske akademija znanosti i umjetnosti na Zrinjevcu. Ondje su Matičini gosti mogli vidjeti original Bašćanske ploče iz jurandvorske crkvice Sv. Lucije na Krku i repliku zadarske Škrinje sv. Šimuna, a, uz stručno vodstvo i gostoprimstvo prof. Marijana Lipovca, i čuti kratku lekciju iz povijesti hrvatske pismenosti i višestoljetnih hrvatsko-mađarskih veza.

Učenike je potom ugostio i ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu dr.sc. Dinko Šokčević. Mlade čitačice oduševile su prisutne svojom dvojezičnom kompetencijom, a njih svojim izlaganjem voditeljica Matičina odjela za nakladništvo Vesna Kukavica, prof. U institutu je upravo u tijeku dvojezična, hrvatsko-mađarska, izložba posvećena mađarskom kralju sv. Ladislavu koju su nazočni sa zanimanjem pogledali.

Zanimljivo i korisno druženje okončano je u poslijepodnevnim satima uz obećani ponovni susret dogodine, u Hrvatskoj ili Mađarskoj.

Tekst: Diana Šimurina-Šoufek; Fotografije: Pavao Jerolimov

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.