Glas domovine u Crnoj Gori

U redovitoj emisiji HRT-a "Glas domovine" novinar i nekadašnji gk u Kotoru Božo Vodopija posvetio je medijski prostor hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Crnoj Gori


U redovitoj emisiji HRT-a "Glas domovine" novinar i nekadašnji generalni konzul u Kotoru Božo Vodopija posvetio je medijski prostor hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Crnoj Gori. Ovaj vrsni poznavatelj prilika hrvatskog puka u Boki kotorskoj, gdje je i godinama živio, u televizijskom prilogu ističe da je naša zajednica znala iskoristiti demokratska dopuštenja i uključiti se u sve pore političkog i demokratskog života.
Milena Pilastro Kovačić, ravnateljica Dux radija, istakla je nekoliko novina u radu ovog značajnog medija za Hrvate. Ona kaže da su intenzivirali komunikaciju sa slušateljima preko društvenih mreža, kako bi i tako osluškivali potrebe i želje svojih brojnih ljubitelja, a samim tim bili još bolji. Također, pored svakodnevnih informativnih sadržaja, tu su i emisije edukativnog karaktera.
Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum", govorio je o Domu kulture "Josip Marković", koji je revitalizirala udruga na čijem je čelu, a koji je desetljećima bio devastiran i van svake uporabe. "Sada u tom Domu kulture imamo preko stotinu djece koja svakodnevno obnaša razne aktivnosti. Imamo balet, kazališnu sekciju, dvije klape, dječji zbor, i još dosta toga. Dom kulture Josip Marković nam je zaista na ponos", istakao je Vuksanović. On je osobito i ponosan na činjenicu da veliki broj mladih, svjesni svojih korijena, pristupa društvima s hrvatskim predznakom i tako daju doprinos na opstojnosti hrvatskog identiteta u Crnoj Gori. "Hrvati će i biološki i identitetski opstati samo ako budu tamo gdje su bili i u prošlosti, a to je, ako se skupe, kod oltara. Moramo biti u sintezi i crkvenog, i političkog i društvenog", rekao je Vuksanović na kraju svog izlaganja.
Marija Vučinović, predsjednica Hrvatske građanske inicijative i ministrica u Vladi Crne Gore, je podsjetila na povijesne uspjehe stranke na čijem je čelu, što je značajno osnažilo afirmaciju hrvatske zajednice. HGI se izborio za značajna identitetska pitanja u Crnoj Gori te usporio asimilacijske procese koje podupiru neke druge politike. "Naš hrvatski jezik je jezik u službenoj upotrebi i to je zasluga naše stranke, djelujući u Parlamentu Crne Gore", naglasila je Vučinović.
Cilju opstanka i emancipacije od, sada već iracionalne, autocenzure intenzivno doprinosi i rad Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, na čelu s predsjednikom Zvonimirom Dekovićem. "Iako smo brojčano mali, u kulturnom, duhovnom i povijesnom smislu smo značajni. Zbog toga apeliramo da Hrvatska usmjeri veću pozornost prema nama, Hrvatima Boke kotorske", naglasio je Deković.
(Radio Dux)

Emisiju Glas domovine možete poslušati

Časopis Matica

 

Hrvatski iseljenički zbornik

 

Kontakt info

  • HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
  • Trg Stjepana Radića 3
  • 10000 Zagreb, Hrvatska
  • Tel: +385 1 611 51 16
  • Fax: +385 1 611 15 22
  • Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.